Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı'ndan Odamıza gönderilen yazıda; "Kayseri Büyükşehir Belediyesi Meclisinin14/05/2018 Tarih ve 12018 / 222 Karar No ile Yağlı Kanal - Baca Temizleme ve Denetim Yönetmeliği ilimizde yürürlüğe girmiş olup, bu Yönetmelik, katı ve sıvı yakıtlı ısıtma ve pişirme sistemlerinde kullanılan bacaların periyodik temizlik işlemlerinin uygun yapılmamasından kaynaklı meydana gelebilecek yangın olaylarının en aza indirilmesi amacıyla düzenlenmiştir.
Elektrik, LPG ve doğal gaz kullanılmış olsa bile lokanta, restaurant gibi topluma açık yerlerle, ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan tüm baca sistemleri ve davlumbazlarının en az 6 ayda bir İtfaiye Daire Başkanlığımızca yetkilendirilmiş Baca Temizlik Firmalarına temizlettirilmesi ve davlumbazlarında otomatik söndürme sistemleri bulunması gerekir. (Sistemlerinin kullanım sıklığına göre, yetkili temizlik şirketinin vereceği yazılı rapor doğrultusunda bu süre uzar veya kısalır.)
Lokanta, restaurant gibi topluma açık yerlerle, ocaklarında yemek pişirilip kızartma yapılan firmaların BACA VE DAVLUMBAZ SİSTEMLERİNİ Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığınca yetkilendirilmiş Baca temizlik firmalarına temizlettirmeleri, il dışından veya ilimizde yetkilendirilmemiş firmalara yaptırılan temizlik işlerinin yasal bir dayanağının olmadığından, pişirme sistemlerinde meydana gelebilecek yangınlarda yaşanabilecek mal ve can kayıplarından bina, tesis ve işletmelerde sahip veya yöneticilerin yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bilindiği üzere BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 19/12/2007 Tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlülüğe girmiştir. İlgili yönetmelikte “MADDE 124- (1) Yapı, bina, tesis ve işletmelerde yangın güvenliğinden; kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde ise sahip veya yöneticiler sorumludur.” Hükmü ile bina, tesis ve işletmelerde sahip veya yöneticilere önemli bir sorumluluk verilmiştir.
Bina, tesis ve işletmelerde aldırılacak yangın güvenlik önlemleri, ruhsat veren idarenin kontrol ve onayına tabi olarak uygulatılmaktadır. Üyelerinizin yapı, tesis ve işletmelerindeki söndürme sistemlerinin, elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, yangın algılama ve uyarı sistemlerinin periyodik kontrolü, test ve bakımlarının yaptırılması, yapı ruhsatına aykırı tadilatlar yapılmaması, kaçış yollarının tahliyeyi engellemeyecek şekilde boş bulundurulması, pişirme bacalarının temizliğinin yapılması, acil durum ekiplerinin (söndürme, kurtarma, ilk yardım, koruma) güncellenerek tatbikat ve eğitimlerle desteklenmesi olası can ve mal kayıplarının yaşanmaması adına büyük önem arz etmektedir.
İtfaiye Daire Başkanlığımız tarafından talep edilmesi halinde uygun tarihlerde teorik ve uygulamalı yangın güvenliği eğitimi verilmektedir.
Vatandaşlarımızın ve çalışanlarınızın can güvenliği ve hukuki sorumluluklar açısından yangın güvenliği ile ilgili hususlara Oda üyeleri tarafından gerekli hassasiyet gösterilerek iş ve işlemlerin yerine getirilmesi" istenmektedir.