BAŞKAN HABERLERİ

KAYSERİ'DE "TÜRK MUTFAĞI HAFTASI" ETKİNLİKLERİ

23 Mayıs 2024 - 09:30:37

GÜLSOY : HER MEDENİYET YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ ZENGİNLEŞTİRMİŞTİR


KAYSERİ'DE

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle organize edilen 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Kayseri'deki etkinlikler ile 2. Kadın Kooperatifleri Fuarı'nın açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, “ Her medeniyet yemek kültürümüzü zenginleştirmiştir. Türk mutfağı, coğrafi işaret alınarak tanıtılabilir.” dedi.

Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'nde düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da eskiden turizm denilince güneş ve sahilin akla geldiğini, zamanla turizmin çeşitlendiğini, bunların arasında yemek kültürü dediğimiz gastronomi turizminin de önemli bir noktaya ulaştığını belirtti.

Türkiye'ye gelen turistlerden elde edilen gelirin 5'te birini gastronomi gelirinin oluşturduğunu anlatan Gülsoy, şöyle konuştu:

"Her medeniyet bu şehrin yemek kültürüne katkı sunmuştur. Türk mutfağı coğrafi işaret alınarak tanıtılabilir. Coğrafi işaretli ürünler, yerinde istihdam sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle hem yerel ekonomiyi ayakta tutan hem de kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran değerli mirasımızdır. Anadolu’daki zengin üretim için coğrafi işaretleri kullanmalı ve ekonomik değerlerini artırmalıyız. Oda olarak coğrafi işaret tescilli ürün sayımızı 14'e çıkardık. İlimizde de coğrafi işaretli ürün sayısı 30 olmuştur. Kayseri pastırmamız da Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından coğrafi işaret tescili verilmesi için onay aşamasında bekliyor. Bu süreç bitince pastırmamız, AB coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alınacak. Bizler, şehrimizin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünlerini bir araya getirmeye gayret ediyoruz, bundan sonra da etmeye devam edeceğiz. Aldığımız bu coğrafi işaret tescilleriyle kültürümüze ve yerelimize sahip çıkıyoruz.Bu anlamda Yöresel ürünlerimizin tanıtımına büyük katkı veren Kadın Kooperatiflerimizi de buradan tebrik ediyor, açılan fuarımızın bereketli olmasını diliyorum. "

Vali Gökmen Çiçek, himayelerinde kurulan 44 kadın kooperatifinin faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

Ağırnas'ta kurulan kadın kooperatifinin aspir yağı ürettiğini ve büyük bir market zinciri ile yağlar için anlaşma yapıldığını belirten Çiçek, tüm kooperatiflerin 4 aylık cirolarının 24 milyonu bulduğunu kaydetti.

Kadınların büyük bir başarı hikayesi yazdığını ifade eden Çiçek, "Sizler umut, ümit ve cesaret oldunuz. Belki ilk başlarda eşiniz ve çocuklarınız bile size inanmadı, etrafınızdakiler 'ne gerek var' dedi. Ama siz her şeye rağmen hem Kayseri için hem bizler için seferber oldunuz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Daha biz fabrika kuracağız, bir kooperatifimiz arsa alacak, biri araba alacak. Biz bunları beraber başaracağız." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi İşletmeler ve İştirakler Daire Başkanı Cenani Ayaydın ise belediye olarak kadın kooperatiflerine destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.

AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy da etkinlikte konuşma yaptı. Konuşmaların ardından katılımcılar fuar alanındaki stantları gezdi.

Valilik ve belediye tarafından kurulan alanlarda kadınlar Kayseri mantısı, baklava, yağ mantısı, nevzine tatlısı gibi kentin geleneksel ürünlerini yapıp satışa sundu.

Kayseri Ticaret Odası olarak şehrimizde Kültürümüze sahip çıkıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesinde açtığımız standımızda 14 Coğrafi İşaretli Ürünümüzü tanıttık. Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlarımız, Emniyet Müdürümüz ve değerli protokolümüz standımızı ziyaret ederek coğrafi işaretli ürünlerimizden katmer, yağ mantısı ve nevzine dağıttı. Yöresel mutfağımızın tanıtılması için gereken desteği vereceğiz. Kayseri’miz birbirinden leziz tatlarıyla Türkiye’nin önemli gastronomi şehirlerinden biri.