KAYSERİ'DE "TÜRK MUTFAĞI HAFTASI" ETKİNLİKLERİ
GÜLSOY : HER MEDENİYET YEMEK KÜLTÜRÜMÜZÜ ZENGİNLEŞTİRMİŞTİR
Cumhurbaşkanlığı
himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle organize edilen 21-27
Mayıs Türk Mutfağı Haftası kapsamında, Kayseri'deki etkinlikler ile 2. Kadın
Kooperatifleri Fuarı'nın açılışı yapıldı. Açılışta konuşan Kayseri Ticaret
Odası Başkanı Ömer Gülsoy, “ Her medeniyet yemek kültürümüzü
zenginleştirmiştir. Türk mutfağı, coğrafi işaret alınarak tanıtılabilir.” dedi.
Recep
Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi'nde düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da eskiden turizm
denilince güneş ve sahilin akla geldiğini, zamanla turizmin çeşitlendiğini,
bunların arasında yemek kültürü dediğimiz gastronomi turizminin de önemli bir
noktaya ulaştığını belirtti.
Türkiye'ye
gelen turistlerden elde edilen gelirin 5'te birini gastronomi gelirinin oluşturduğunu
anlatan Gülsoy, şöyle konuştu:
"Her
medeniyet bu şehrin yemek kültürüne katkı sunmuştur. Türk mutfağı coğrafi
işaret alınarak tanıtılabilir. Coğrafi işaretli ürünler, yerinde istihdam
sağlayan geleneksel üretim biçimleriyle hem yerel ekonomiyi ayakta tutan hem de
kültürel zenginliğimizi yaşatıp gelecek kuşaklara aktaran değerli mirasımızdır.
Anadolu’daki zengin üretim için coğrafi işaretleri kullanmalı ve ekonomik
değerlerini artırmalıyız. Oda olarak coğrafi işaret tescilli ürün sayımızı 14'e
çıkardık. İlimizde de coğrafi işaretli ürün sayısı 30 olmuştur. Kayseri
pastırmamız da Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından coğrafi işaret tescili
verilmesi için onay aşamasında bekliyor. Bu süreç bitince pastırmamız, AB
coğrafi işaret tescili alarak koruma altına alınacak. Bizler,
şehrimizin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan
yöresel ürünlerini bir araya getirmeye gayret ediyoruz, bundan sonra da etmeye
devam edeceğiz. Aldığımız bu coğrafi işaret tescilleriyle kültürümüze ve
yerelimize sahip çıkıyoruz.Bu anlamda Yöresel ürünlerimizin tanıtımına büyük
katkı veren Kadın Kooperatiflerimizi de buradan tebrik ediyor, açılan
fuarımızın bereketli olmasını diliyorum. "
Vali
Gökmen Çiçek, himayelerinde kurulan 44 kadın kooperatifinin faaliyetleriyle
ilgili bilgi verdi.
Ağırnas'ta
kurulan kadın kooperatifinin aspir yağı ürettiğini ve büyük bir market zinciri
ile yağlar için anlaşma yapıldığını belirten Çiçek, tüm kooperatiflerin 4 aylık
cirolarının 24 milyonu bulduğunu kaydetti.
Kadınların
büyük bir başarı hikayesi yazdığını ifade eden Çiçek, "Sizler umut, ümit
ve cesaret oldunuz. Belki ilk başlarda eşiniz ve çocuklarınız bile size
inanmadı, etrafınızdakiler 'ne gerek var' dedi. Ama siz her şeye rağmen hem
Kayseri için hem bizler için seferber oldunuz. Sizlerle gurur duyuyoruz. Daha
biz fabrika kuracağız, bir kooperatifimiz arsa alacak, biri araba alacak. Biz
bunları beraber başaracağız." diye konuştu.
Büyükşehir
Belediyesi İşletmeler ve İştirakler Daire Başkanı Cenani Ayaydın ise belediye
olarak kadın kooperatiflerine destek vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
AK
Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy da etkinlikte konuşma yaptı. Konuşmaların
ardından katılımcılar fuar alanındaki stantları gezdi.
Valilik
ve belediye tarafından kurulan alanlarda kadınlar Kayseri mantısı, baklava, yağ
mantısı, nevzine tatlısı gibi kentin geleneksel ürünlerini yapıp satışa sundu.
Kayseri
Ticaret Odası olarak şehrimizde Kültürümüze sahip çıkıyoruz. Recep Tayyip
Erdoğan Millet Bahçesinde açtığımız standımızda 14 Coğrafi İşaretli Ürünümüzü
tanıttık. Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, Belediye Başkanlarımız, Kaymakamlarımız,
Emniyet Müdürümüz ve değerli protokolümüz standımızı ziyaret ederek coğrafi
işaretli ürünlerimizden katmer, yağ mantısı ve nevzine dağıttı. Yöresel
mutfağımızın tanıtılması için gereken desteği vereceğiz. Kayseri’miz
birbirinden leziz tatlarıyla Türkiye’nin önemli gastronomi şehirlerinden biri.