BAŞKAN HABERLERİ

KTO MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISINA KÜLTEPE KAZI BAŞKANI PROF. DR. KULAKOĞLU KONUK OLDU

29 Mayıs 2024 - 08:22:29

BAŞKAN ÖMER GÜLSOY : TİCARET ODAMIZIN TEMELLERİ KÜLTEPE’DE ATILMIŞ


KTO MAYIS AYI MECLİS TOPLANTISINA KÜLTEPE KAZI BAŞKANI PROF. DR. KULAKOĞLU KONUK OLDU

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy,Piyasalarda fitne dedikodu çoğaldı. Bunlar aslı, arası olmayan kıskançlıktan, hasetlikten ve rekabetten çıkan asılsız dedikodulardır. Bunlar bize, Ahilik Kültürüne asla yakışmaz.” dedi. Kayseri’nin tarihine ışık tutan Kültepe’nin önemine dikkat çeken Gülsoy, “Yanı başımızda Kültepe Kaniş-Karum gibi değerli bir hazine var ama gerekli faydayı sağlayamıyoruz. ” ifadelerini kullandı.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda yapıldı. Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’nun konuk olduğu toplantıya KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Yönetim, Yüksek İstişare, Disiplin Kurulu ile Meclis üyeleri ve Basın mensupları katıldı.

Meclis Başkan Vekili Ahmet Şapçı’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, Saygı duruşundu bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından görüşülen gündem maddeleri kabul edildi. Toplantıda, ay içerisinde yapılan faaliyetlere de yer verildi.

Kayseri’nin tarihi ve ticari hayatına ışık tutan Kültepe’nin önemine değinerek konuşmasına başlayan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, “Bugün Kayseri, ticaretin merkezi olarak biliniyorsa; milattan önce 2 bin, günümüzden 4 bin yıl öncesine ait arkeolojik bulgu ve belgelerin gün yüzüne çıkarılmasıyla mümkün olmuştur. Ticaret Odamızın temelleri de o zaman atılmıştır. Çıkan tablet ve belgelerde BİTKARİM adı altında bir sivil toplum kuruluşunun olduğunu ve buraya üye olmayan, aidatını yatırmayan insanların burada bir daha ticaret yapamadığını görüyoruz. Ticaretin kuralları ta o zamanlar konmuş. Bunları çıkan yazılı tabletlerde görüyoruz.” dedi.

“KÜLTEPE’DEN ŞEHRİMİZE GEREKLİ FAYDAYI SAĞLAYAMIYORUZ”

Kültepe Kaniş-Karum antik kent ve ören yerinin Kayseri açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Gülsoy, “Yanı başımızda değerli bir hazine var ama yapılan kazı çalışmalarında şehrimize gerekli faydayı sağlayamıyoruz. Kimse de kusura bakmasın.” diye konuştu.

“DÜNYA ÇAPINDAKİ RİSKLER ARTMAYA DEVAM EDİYOR”

Ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Gülsoy, “Savaşlar, iklim krizi, ekonomik kriz, salgınlar, gelir eşitsizliği gibi çoklu krizlerin yaşandığı acımasız bir rekabet dünyasında yaşıyoruz. Ticarette alınan radikal kararlarla yeni bir ekosistem kurulmaya çalışılıyor. Tüm dünyada kapalı bir ekonomiye doğru gidişin olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dünyadaki çatışmalar azalacağına, artıyor. Rusya-Ukrayna savaşı bir türlü bitmedi. Cepheler genişleyerek devam ediyor. Ortadoğudaki çatışma halinin nereye evrileceği tam olarak kestirilemiyor. İklim krizi kaynaklı felaketler giderek daha ağır bir bilanço oluşturuyor. Dünya çapındaki riskler artmaya devam ediyor.” diye konuştu.

“YATIRIM ORTAMINI İYİLEŞTİRİLECEK İKLİMİN TESİS EDİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ”

Türkiye ekonomisinde ekonomik politikaların doğru yönde ilerlediğine vurgu yapan Gülsoy, “Rakamsal olarak ta bunun yansımasını görüyoruz. Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunda reyting artışları gelmeye başladı. Ekonomide dezenflasyon için gerekli olan soğuma zaman içerisinde oluyor. Bu anlamda dengeli bir şekilde ilerlendiğini söyleyebiliriz. Yatırım ortamını iyileştirilecek iklimin tesis edilmesi çok önemli. Eğitim sisteminin yüksek teknolojili üretim ve mesleki eğitimi güçlendirecek şekilde yeniden kurgulanmasını istiyoruz. Rekabetçi üretim desteklenmeli. Denk bütçe çok önemli. Son olarak yapılması gereken hukuksal reformlar bir an önce hayata geçirilmeli.” dedi.

“İKİZ DÖNÜŞÜM HEPİMİZ İÇİN ZORUNLULUK”

Dijital ve Yeşil Dönüşümün önemine dikkat çeken Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar bir tercih değil, hepimiz için zorunluluk. Dijitalleşme hız demek, fiyat avantajı demek, maliyet avantajı demek ve sonuç olarak rekabette öne geçmek demek. Bunu başaranlar rekabette öne çıkacak, daha çok kazanacak. Bugünü yönetmek, yarınki işinizin garantisi olmaktan çıktı. Yapay zekayla üretim metodolojisi, üretken yapay zekanın makineleşmede kullanımı, üretim süreçlerinin dünyada ve sektörünüzde nereye gittiği, nereye gidebileceği, burada teknoloji yeni başlıyor. Üretken yapay zeka ile çok büyük bir devrim geliyor. İşinizin devamını istiyorsanız bu tarafları ya siz takip edin ya da genç nesle, altınızdan gelen jenerasyona bununla ilgili görevlendirme yapın. Bu vizyonu kazanmak zorunda olduklarını onların zihinlerine nakşetmenizi öneririm. Kendi dönüşümünü tamamlamamış olanlar, rekabet açısından geride kalırlar. Bugünü yönetelim, riskleri bugün görüp ona göre önlem alalım. “

“E-TİCARETE UYUMDA KAYSERİ 2’NCİ SIRADA YER ALIYOR”

Ticaret Bakanlığı koordinasyonundaki E-Ticaret Bilgi Platformu’nun yayınlamış olduğu Uyum Endeksi Raporunu değerlendiren Gülsoy, “Şehrimiz en yüksek e ticaret uyumu gösteren şehirler arasında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Kayseri’de e- ticaret yapan firma sayımız 9 bin 632’ye çıkmıştır. Bu şehrimiz açısından büyük bir başarıdır. E-Ticarette iyi bir ivme kazandığımızın da ispatıdır. Kayseri Ticaret Odası olarak e-ticaret ve dijitalleşme konusunda bugüne kader vermiş olduğumuz panel, seminer, konferanslarla bu başarıya önemli katkımızın olduğunu düşünüyorum. Buradan e-ticaret yapan firmalarımızı ve çalışanlarını da yürekten tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“FİTNE VE DEDİKODULARA FIRSAT VERMEYİN”

Piyasalarda fitne dedikodu çoğaldığına dikkat çeken Başkan Gülsoy, meclis üyelerini bu konuda uyardı. Gülsoy, “A şirketin çeki yazılmış, B şirket zordaymış gibi sohbetlerden kaçının. Bu tür dedikodular hepimize, şehir ekonomimize zarar verir. Son günlerde bu tür dedikodular kulağıma çok sık geliyor. Bunlar aslı, arası olmayan kıskançlıktan, hasetlikten ve rekabetten çıkan asılsız dedikodulardır. Bunlar bize, Ahilik Kültürüne asla yakışmaz. Bakıyorum da, bu tür dedikoduları çıkanlar bilgi sahibi olmadan her konuda fikir sahibi olanlar. Herkes enerjisini dedikoduya, fitneye değil, işine versin. O şunu yapmış, bu şunu yaparmış gibi söylemlerde bulunanlar: Enerjinizi İşinize Verin. “ dedi.

“ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ YAPILMALI”

Kayseri Ticaret Odası olarak Fırsatçılara, fahiş fiyata neden olanlara taviz vermeyeceklerini belirten Gülsoy, “Daha zam haberi duyulmadan, gündeme alınmadan fiyatları artıranlar oluyor. Ticaret Bakanlığımız ve bazı durumlarda diğer bakanlıklardan ekiplerimiz sürekli sahada denetim halinde. Bu konuda taviz vermiyorlar, fırsatçılara, stokçulara, tamahkarlığa, karaborsa zihniyetine izin verilmeyecek. Ülkemizde en önemli mesele gıda. Yaz geliyor. Bu nedenle sebze ve meyvede fiyatlar düşecek gibi gözüküyor. Bu eğilimle inşallah temenni ediyorum ki sıkı bir denetimle gıda fiyatlarının artmasının önüne geçilir. Bu konuda da ‘Ürün Takip Yazılımı Yapılmalı’ diyoruz. Yani tarladan çıkan ürünün nihai tüketiciye ulaşana kadar nerelerden geçtiği takip edilmeli. En azından 3 harfli marketler, zincir marketlere karşı mücadele eden bir yapı olmalı. Yerel marketler arasındaki fiyat farkı takip edilmeli. “ diye konuştu.

Gülsoy konuşmasının sonunda ay içerisinde gerçekleştirilen Oda faaliyetleri konusunda da meclis üyelerini bilgilendirdi.

Mayıs ayı meclis konuğu olan Kültepe Kaniş-Karum Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’da sunum eşliğinde yaptıkları kazı çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

KAZI BAŞKANI PROF. DR. KULAKOĞLU : ANADOLU’NUN MERKEZİ KÜLTEPE’DİR

Kültepe’nin 4 bin yıl önce Anadolu’nun en büyük şehirlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu,Kültepe günümüzden 4 bin yıl önce Anadolu’nun en büyük şehirlerinden bir tanesi. Anadolu’nun merkezi Kültepe’dir. Bunun sebebi ticarettir. O dönemdeki güvenli liman, güvenli bölge olması itibariyle de insanların rahatlıkla ticaret yapabileceği ve kendilerini emniyet altında hissettikleri bir bölge.” dedi.

“ANADOLU İLE İLGİLİ EN ESKİ BİLGİLER KÜLTEPE’DEN GELİYOR”

Anadolu ile ilgili en eski bilgilerin Kültepe’den geldiğini ifade eden Kulakoğlu, “Biz 1948 yılından beri yapılan kazılarda bu ticaretin yönetildiği yapıları, sarayları bulduk ve aslında bakarsanız en önemli kazancı diyebileceğim de yaklaşık 23 bin civarında tablet bu sayede geldi. Tabletlerin gelmesinin sebebi de şu; ticaret çok sistemli bir ticaret. Yapılan harcamaların, alınan kararların hepsi, aklınıza gelebilecek kuruş dahi harcandığı takdirde kayıt edilmiş. Dolayısıyla da bu tabletler, Kültepe’de çıkarıldı. Bu bakımdan da aslında çok daha özel bir konumu var Kültepe tabletlerinin. Bu tabletler sayesinde aslında Anadolu insanı çok farklı bir dünyaya girdi. Bu anlamda Anadolu ilk kez yazılı çağlara giriyor. Yazılı çağlar derken de aslında tarihi çağlara giriyor. Anadolu ile ilgili en eski bilgiler, tarihi ya da günlük hayata ilişkin veriler de hep Kültepe’den geliyor. Anadolu insanı günümüzden 4 bin yıl önce Kayseri’de Kültepe’de okuma yazmayı öğreniyor. Bunun dışında somut belgelerimiz de var. Şunu da söyleyeyim dünyada çok sayıda tablet var ama hepsi saraylarda, tapınaklarda kullanılmış ve dolayısıyla yanlı tabletler ama Kültepe arşivlerin hepsi özel şahıslara ait arşivler ve içindeki yazılar da özel kişilerin mektupları, işlemleri ve kayıt ettikleri tabletler” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından KTO Başkanı Gülsoy ile Meclis Başkanvekili Ahmet Şapçı, Prof. Dr. Kulakoğlu’na plaket ve yazılı tablet replikası hediye edildi.